Drobinky z archivů: Sužuje nás nedostatek papíru

Nakladatelé začínají pociťovat nedostatek papíru. Jeho cena navíc roste. Marketingové aktivity knižních společností tak ještě letos čekají změny. Nějak se s tím ale budou muset poprat i prodejci kteréhokoli jiného zboží, protože papír je jednou ze základních obalových komodit. V případě papírových krabic a dalších obalů vzrostla letos kvůli dopadům pandemie až o polovinu. Poptávka po papíru přitom roste v celém světě.

Není to poprvé, byť za současné situace je třeba více než kdy v minulosti myslet i na udržitelnost. V minulosti šlo spíše o problémy špatného plánování nebo problémy válečné. Papírem se v tuzemsku citelně začalo šetřit například v druhé polovině druhé světové války. V dobách lidově demokratické a posléze socialistické republiky byl tuzemský nedostatek papíru nejčastěji způsobován špatným řízením státního hospodářství.

Z roku 1955 pochází kritika citovaná níže. Poukazuje na šetřílky vysloveně dogmatické. Že ale někde skladovali nacistické hlavičkové papíry i deset let po válce, to se snad za dnešního konzumu ani stát nemůže…

Archivní rešerše: Nedostatek papíru. Drobinky z archivů
Používání starých tiskopisů za účelem úspory papíru. Dikobraz, 1955

Máte rádi papír? Mohlo by vás zajímat: