Sporný příběh Bena Afflecka nebude v rodopisném pořadu Hledání kořenů odvysílán

Americká televize PBS odmítla v rámci genealogického pořadu Hledání kořenů (Finding Your Roots) zveřejnit už natočený příběh rodu herce Bena Afflecka. Důvodem je záměrná manipulace tvůrců s údaji, dohledanými o jednom z předků americké herecké celebrity.

Ben Affleck and Roots

Rodokmen? Otrokář se do rodinné historie nehodil

Autoři genealogického pořadu Finding Your Roots (Hledání vašich kořenů) vyšli totiž vstříc cenzurním požadavkům, které při natáčení vznesl hlavní aktér pořadu, populární herec Ben Affleck. Tvůrci tak na jeho žádost v pořadu zamlčeli, že jeden z Affeckových předků byl americký otrokář. Pořad Finding Your Roots (americká verze britského pořadu Who Do You Think You Are?) je přitom na poctivém pátrání po minulosti rodu od základu postaven. Vybraná osobnost je konfrontována s historií svého rodu a diváci mohou sledovat reakce svého idolu na odhalená fakta.

Z e-mailové korespondence, kterou nedávno zveřejnil server WikiLeaks ale jednoznačně vyplývá, že herec Ben Affleck měl při natáčení eminentní zájem na ututlání rasistické minulosti jednoho svého předka. Realizátor pořadu, firma Sony Pictures, mu nakonec vyšla vstříc. Ve finální verzi pořadu o Affleckově rodu tvůrci jakékoli zmínky o hercově otrokářském předkovi vypustili.

Podle nynějšího vyjádření tvůrců k tomu údajně došlo nezávisle na jakémkoliv tlaku ze strany pana Afflecka. I kdyby tomu však veřejnost uvěřila, na pořad padl stín nekorektní genealogické rešerše. Jak proto uvádí britský The Guardian, po provalení skandálu a kritice diváků se televize PBS nakonec rozhodla natočený díl pořadu neodvysílat, respektive odložit jeho vysílání na neurčito.

I samotný herec na svém facebookovém profilu, po jistém váhání, nedávno uznal, že jeho požadavek cenzurovat rodovou historii byla chyba:

„Po vyčerpávajícím pátrání po mých předcích pro pořad Finding Your Roots, bylo zjištěno, že jeden z mých vzdálených příbuzných byl majitel otroků. Nechtěl jsem, aby jakýkoli televizní pořad o mé rodině obsahoval člověka, který vlastnil otroky.

[…]

Lituji svého původního nápadu, že téma otrokářství nebude v mém příběhu obsaženo. Naši předkové si od nás nezaslouží ani uznání, ani obviňování. Události kolem mého příběhu naznačují, že jako národ jsme doposud uvězněni v hrozném dědictví otrokářství. Zkoumat tyto záležitosti a hovořit o nich má tedy nadále zjevně velký smysl.“

Editor odstraňuje zbytečnosti, cenzor vyřazuje nepohodlné údaje

Co se týče Sony Pictures, ta původně s cenzurou obsahu, jak ji Affleck požadoval, značně váhala. Podle zveřejněné korespondence byl Affleckův požadavek pro celou tvůrčí skupinu velice neobvyklý a ojedinělý. Nakonec však tvůrci s žádostí o cenzuru souhlasili. Kývl jim totiž výzkumný spolupracovník pořadu, profesor Henry L. Gates z Harvardovy univerzity a nadto etnický Afroameričan.

I tento prominentní vědec byl požadavkem zpočátku zaskočen. Poukazoval na zbytečnost takové cenzury, neboť otrokářství bylo ve své době běžnou součástí života v USA. Kromě toho profesor Gates připomínal, že o předcích některých jiných celebrit jsou známy mnohem horší věci a převažující část veřejnosti to dokáže chápat v historických souvislostech.

Profesor Gates si byl také dobře vědom toho, že požadovaný cenzurní zásah by mohl zpochybnit poctivost celého díla i celé společnosti. Nakonec ale s cenzurou souhlasil. Nepohodlnou informaci je prý možné vynechat, aniž by to narušilo příběh celého pořadu. I profesor Gates se nyní za své doporučení omluvil.

Poučení

U některých údajů je prozíravé, aby zazněly, byť třeba jen jako poznámka pod čarou.

Člověk na jednu stranu chápe, že se pan Affleck za svého předka styděl. Jen škoda, že k svému mravnímu studu při přípravě pořadu nepřidal i vnitřní vyrovnání s minulostí.

O kolik sympatičtější bylo třeba pátrání americké herečky Kim Cattrall, která se prostřednictvím podobného pořadu dozvěděla o rozsáhlé bigamii svého otce. Divákům tuto skutečnost nezatajila a vymezila se vůči ní. Český spisovatel Michal Viewegh našel zas mezi svými předky (kromě jiných poctivých lidí) i jednoho zloděje. Vyjádřil nad tím politování. Cenzurovat kvůli tomu svou minulost a televizní pořad ho však vůbec nenapadlo.


Související články