Rudy Omankowsky – Pražského rodáka hraje Ben Kingsley

Francouzská provazochodkyně Tatiana Mosio Bongonga, která před pár dny zdolala řeku Vltavu mezi Právnickou fakultou a Letenskými sady, zmínila, že chůze po nataženém laně má pro ni v Praze i symbolický význam: Provazochodectví se začala učit v osmi letech a jejím mentorem byl Rudy Omankowsky Jr., původem Čechoslovák. Příběh famílie Omankovský stojí při té příležitosti rovněž za připomenutí.

Rudy Omankowsky – Pražského rodáka si ve filmu The Walk (2015) zahrál Ben Kingsley

Papa Rudy a emigrace

Rudolf Otto Omankovský, který už v důchodovém věku zasvěcoval mladičkou Tatianu do tajemství chůze po laně, se narodil v Praze roku 1937, dvojici úspěšných českých provazochodců – Rudolfa Omankovského a Anny Třískové.

Rodinnou artistickou tradici můžeme v rodině Omankovských vystopovat už o několik dekád dříve. Na jméno Omankovský lze narazit přinejmenším od přelomu 19. a 20. století a možná ještě dříve. Podobně je tomu u provazochodců rodiny Tříska. I tato umělecká rodina se díky svým artistickým výkonům stala v českých městech známou už za Rakousko-Uherska.

Provazochodecká show - Provazochodci Třískové
Bratři Třískové kolem roku 1895 v jihočeském Táboře.
Foto Šechtl & Voseček

Období druhé světové války rodina prožila v Německu, kde z příkazu nacistických úřadů pořádala obveselující cirkusová představení pro válkou frustrované německé obyvatelstvo. Bezprostředně po osvobození se Omankovští vrátili do Československa. Když ale viděli, v jakém stavu se poválečná republika nachází a kam zjevně politicky směřuje, otec Omankovský, později známý jako Papa Rudy, prohlásil: „Pokud tady zůstaneme, tak jsme skončili.“

Rychle proto sehnali nejbližší možné zahraniční angažmá a z Československa odcestovali. Oficiálně, za pracovními povinnostmi. Nejprve do Švédska, poté do Británie, kde jim v londýnské Olympii s uznáním tleskala i britská královská rodina.

Provazochodci Wohrizek a Omankovsky
Novinová reklama z roku 1905

Zpět do Československa se už z pochopitelných důvodů nevrátili. Ve Francii začali pracovat pro cirkus Medrano a v zemi zůstali i poté, když toto angažmá skončilo. Nějakou dobu se museli protloukat všelijak, protože jako uprchlíci museli respektovat regulaci místního trhu práce. Několik členů rodiny dokonce odešlo zkoušet štěstí do USA.

Aby problémů nebylo málo, začal se zhoršovat zdravotní stav matky Anny Omankovské. Lékař, kterého zavolali, byl ale šokován tím, že tak geniálním umělcům jsou činěny úřední potíže k provozování činnosti. Následně proto rodině pomohl sehnat i nezbytné pracovní povolení.

Famille Omankowsky – Les Diables Blancs | White Devils

Rudy Omankovsky junior se měl stát na přání otce cirkusovým žonglérem. Chlapce to ale vůbec nebavilo. Chtěl být provazochodcem jako dědeček, strýc i jeho tatínek. Otec odmítal. Chůze po laně je prý zbytečně náročná. Chlapec si ale tak urputně trval na svém, až svého otce přesvědčil.

To byl začátek padesátých let a Famille Omankowsky si získávala proslulost jako Les Diables Blancs, v anglickém prostředí White Devils. Soubor, složený z Rudyho mladšího, jeho manželky Colette a několika dalších příbuzných s úspěchem vystupoval po celém světě. Do povědomí široké veřejnosti se tito „Bílí ďáblové“ zapsali dne 22. května 1954, kdy v Toulouse proběhla svatba Berty Omankowské a Rogera Decugise – jak jinak – na vysoko napnutém laně nad přeplněným náměstí Capitol.

Provazochodci Omankovsky - Les Diables Blancs

Les Diables Blancs vždy pracovali bez jištění. S obdivem je tehdy pozoroval i jistý Philippe Petit, francouzský provazochodec a dobrodruh. Ten si vzal posléze do hlavy, že přejde natažené lano mezi newyorskými Dvojčaty (Twin Towers). Nakonec se mu to v roce 1974 podařilo, i když ilegálně, za což byl okamžitě newyorskou policií na místě zatčen.

Respektovaný hollywoodský režisér Robert Zemeckis (Návrat do budoucnosti, Falešná hra s králíkem Rogerem, Forrest Gump, Kontakt, Trosečník aj.) o tom pak v roce 2015 natočil úspěšný celovečerní film The Walk (Muž na laně). Vedle hlavního hrdiny, kterého hraje Joseph Gordon-Levitt, prochází celým příběhem také postava Papa Rudyho. Kdo si ho ve filmu zahrál? Ben Kingsley, hvězda světového formátu (Gándhí, Schindlerův seznam aj.)

Originální archiválie rodiny Omankowsky
Ve filmu The Walk se průběžně objevují originální archiválie rodiny Omankovských

Děti Rudolfa Omankovského byly samozřejmě poctěny tím, že jejich otce hraje taková megastar, zároveň ale pociťovaly určité rozpaky na tím, jak svérázně Zemeckis postavu Papa Omankowského upravil. „Můj otec nikdy nechodil oblečený jako vagabund a nikdy neměl takový malý stan, jaký je vidět v tom filmu,“ upozorňuje dotčeně Rudy Omankowsky Jr. S určitým zadostiučiněním ale dodává, že kaskadér, který ve filmu The Walk (Muž na laně) předvádí veškerou chůzi na laně za hlavního hrdinu, je jeho bývalým studentem.

Rudy Omankowsky Jr.

Rudy mladší se na přelomu padesátých a šedesátých let sólově proslavil chůzí po zavěšeném laně a se zavázanýma očima. Posléze se stal respektovaným cirkusovým pedagogem a mentorem v Châlons-en-Champagne na severovýchodě Francie. Přes velkou obětavost a péči, kterou věnoval mnoha mladým lidem, je však k dalšímu vývoji artistického a cirkusového umění skeptický.

„Trénovala jsem s Rudym Omankowským Jr., když byl v Châlons-en-Champagne. Tehdy už byl v důchodu a vyučoval mě tajně. […] Náš vztah se tak velmi lišil od toho, co s ním zažívali jeho oficiální studenti. Bylo to úžasné dobrodružství a naučil mě přitom spoustu zásadních věcí,“ vzpomíná už zmiňovaná provazochodkyně Tatiana Mosio Bongonga.


Text byl zpracován v rámci výzkumného projektu ResearchWritercz. Podrobnější informace, zdroje a doplňující materiály poskytujeme na vyžádání, většinou jako součást placeného balíčku nebo reciproční služby.


Mohlo by vás také zajímat: