Facekiny? Jednou možná vstoupí do historie odívání

Pokud během léta plánujete cestu do Číny a snad dokonce na pobřeží města Qingdao (ve východní provincii Šan-tung), nelekejte se, až půjdete na pláž. Většina místních lidí zde totiž podlehla novému trendu – plavkám na obličej.

Facekiny
Všechny fotografie v tomto článku jsou zpravodajským otiskem z internetového vyhledávače Google, modul Obrázky

Můj obchodní známý, který je v Číně pracovně, nám hlásí, že facekiny tu na pláž nosí skoro všichni. Staří, mladí i nejmenší; vysocí, tencí i obézní. Pro Evropana může být první pohled na facekináře šokem. Slizké různobarevné obličeje jsou rozesety všude po pláži, kam až oko dohlédne a rovněž tak i ve vodě. A přitom rozhodně nejste nikde v Arábii.

Čínské facekiny (angl. facekini, resp. Face-Kini) – něco jako bikiny

Uvádí se, že nový trend se objevil snad v roce 2012, kdy plavky na obličej (angl. face = tvář, kini = představuje analogii ke slovu bikini, což jsou dvojdílné plavky) vynalezl jeden místní vynálezce z města Qingdao.

Čína, Facekiny

Prodávají se jak samotné kukly na hlavu, tak i slušivé kostýmky s rukávy (včetně oné kukly obalující hlavu). Barevných variant nepřeberně.

Obličejové plavky zahalují celou hlavu, včetně obličeje, vyjma nosu, pusy a očí. Facekiny, to je vlastně látkový pytel, který si navléknete na hlavu, pakliže máte zájem jít s dobou a být trendy. Materiál odpovídá běžnému nylonu na běžné plavky.

Prodejci (potkáte je všude po cestě na pláž) tvrdí, že s pomocí facekiny svůj obličej chráníte před slunečními paprsky a rakovinou kůže a v moři zase proti slané vodě.

No vida. Že to někoho nenapadlo už dřív…

M. D.


Související články