Věcným chybám se nevyhnete. Pečlivou kontrolou lze ale většinu z nich odstranit

Dokonalý text neexistuje. I když svůj text podrobíte třeba čtyřfázové kontrole, jak je to zvykem v kvalitních redakcích, garanci stoprocentní bezchybnosti jen sotva obdržíte. To pochopitelně neznamená, že několikafázová kontrola (věcná, jazyková a typografická) nemá smysl. Právě naopak! Právě proto by neměla být podceňována. Jen je třeba mít na mysli její účel: Chyby eliminovat.

» Související článek: Korektura češtiny. Jsou možné opravy chyb bez chyb? Mějte rozumná očekávání

Podpůrná role editora: Účelem kontroly textu je minimalizovat počet chyb

Formální chyby (špatné popisky u obrázků, špatné nadpisy, nesourodý obsah apod.) i faktografické chyby (chybné údaje) mohou být nepříjemnou komplikací v jakékoli publikaci. Na straně autora či vydavatele přitom stačí jen trocha nepozornosti, aby úsilí investované do bádání, analýz a precizování textu utrpělo zbytečnou kaňku v podobě špatného popisku, nelogické věty, přehlédnuté jazykové hrubky nebo překlepu na viditelném místě.

Věcná chyba v textu
Ano, při spaní bychom se bez brýlí určitě obešli. Zde mělo být ale „při čtení“…

Minimalizaci rizik může v tomto případě (vedle autora textu) do jisté míry zajišťovat také editor publikace, případně technický redaktor. K odstranění obsahových nedostatků je nezbytná pečlivá formální kontrola a dostatečné všeobecné vzdělání.

Zbytečný omyl v textu
Takhle to dopadá, když vám brigádníci naplní databázi s důrazem na objem, nikoli na obsah, a nikdo to po nich nezkontroluje.

Editor je redakční pozice (z latinského editio – vydání díla). Je to koncepční pracovník, který upravuje do konečné podoby článek, časopis, knihu, sborník, film nebo jiné dílo. Editor kontroluje účelnost jednotlivých informací pro vyprávění celého příběhu a odpovídá za finální podobu díla. Je to porodní bába vaší publikace.

Kontrola obsahu
Kdo by to byl řekl, že Taťána Míková pracuje v televizi už od svých devíti let…

Vidíte nějaké chyby?

Editor by měl být v ideálním případě schopen odhalit většinu formálních chyb v dokumentu a zároveň i chybné faktografické údaje – pokud je můžeme zahrnout do oblasti všeobecné vzdělanosti. Neměl by mít problém správně určit, kdy začala druhá světová válka nebo kdy skončila. Pod slovem „Lipsko“ by měl chápat město, nikoli zemi nebo jinou geografickou oblast. K jeho základním návykům by měla patřit schopnost ověřit si vše, co vypadá podezřele. Některé úkoly zřejmě deleguje na rešeršéry, za jiné bude nést odpovědnost jazykový korektor.

Wehrmacht na Ministerstvu obrany
„Wehrmacht na Ministerstvu obrany ČR“ jako titulek oficiální tiskové zprávy, která opravdu není z roku 1939, ale z roku 2008.

Vedle znalostí je ale základem všech kontrol pečlivost a dostatek času. Z praxe víme, že co se času týče, zadavatelé někdy přicházejí s projektem buď na poslední chvíli, nebo s tolika změnami, že se zbytečné přehlédnutí některých chyb doslova nabízí. Moc se s tím pak v takovém případě dělat nedá. I editoři jsou jenom lidé a nastavování nedostatku času po nocích a přes víkendy k eliminaci chyb příliš nevede.

V ideálním světě si zadavatel uvědomuje stejnou míru odpovědnosti, jakou očekává od zhotovitele. Četné vady, na které lze narazit v tiskových zprávách, na webových stránkách, a dokonce i v kvalitních tištěných publikacích ovšem ukazují, že hektické tempo znemožňující kvalitní kontrolu a editaci se občas stává standardem současné epochy.

Faktografický omyl
Jakou vyhlášku mělo ministerstvo na mysli, se nám zjistit nepodařilo…
Věcné chyby odstraní kontrola
Rovněž tak netušíme, kdo byl citován ve výše uvedené oficiální zprávě ministerstva.

Pokud si přejete, aby někdo po obsahové stránce pečlivě zkontroloval a opravil váš rukopis, počítačový text nebo připravovanou publikaci (tištěnou či elektronickou), je vám naše redakce k dispozici.


A na závěr ještě několik humorných redakčních nemotorností letem světem, které běží internetem…

Zbytečné chyby v textu
Zřejmě největší úspěch genetiky: ŠPALDOVÉ sušenky bez obsahu PŠENICE! Jsou předvojem kuřecích řízků bez obsahu masa.
Publikovali nesmysl
Ten pán letěl fakt hodně rychle. Tak rychle, že překonal i fyzikální zákony…
Dočasné omezení – to je chyba
Omezení pití alkoholu platí do té doby, dokud nebude odvolána vláda? No vida!

Související články na téma „chyby v textu“