Josef Franz Benoni: Příběhy ze starého Lanškrounska

Lanškrounský »hejtman z Kopníku« a jiné vzpomínky na 19. století, jak se po generace uchovávaly vyprávěním v rodině Benoni. Právě vychází vůbec první české vydání rodinných historek a vzpomínek na město Lanškroun i okolní vesnice a události často staré více než 100 let.

Josef Benoni

Josef Benoni (1870–1957) byl německý píšící dramatik a spisovatel, pocházející ze staré italsko-německo-české rodiny. Jeho Alt-Landskroner Geschichten z roku 1923 jsou hřejivým vyznáním lásky k rodnému kraji. V českém překladu kniha vycházejí vůbec poprvé. Je plná dojemných, vážných i veselých příběhů a také množství dobových reprodukcí a fotografií.

Lanškroun a okolí v poetických vzpomínkách

Některé Příběhy ze starého Lanškrounska vedou k zamyšlení nad společenskými hodnotami a pomíjivostí lidského života. Dočtete se o pohnutých osudech pozapomenutých obyvatel Žichlínku, Ostrova, Sázavy i samotného Lanškrouna. Ve většině vzpomínek je však Lanškrounsko 19. století zachyceno s radostnou atmosférou, která vás bezpochyby rozveselí. Takové jsou autorovy vzpomínky na jeho dětství i dospívání, prodchnuté bezstarostnou atmosférou, která snese nejednu nevinnou klukovinu. – První fajfka, první pivo, první láska, první pořádný výprask.

Podobně hravé jsou příběhy z života autorova šibalského dědečka. Povýšeným lidem dával s oblibou za vyučenou prostřednictvím nejrůznějších kopnikiád. Tak jako proslulý hejtman z Kopníku, bral na sebe i Ignác Benoni mystifikační podoby různých panských úředníků, ačkoli byl ve skutečnosti jen obyčejným lanškrounským kominíkem.

V Příbězích ze starého Lanškrounska uvidíte Lanškroun a okolní vesnice v takové podobě, jakou už dnes nezažijete. Prostřednictvím jednotlivých příběhů můžete přijmout autorův pozdrav i bohaté dědictví místního regionu.

Kniha Příběhy ze starého Lanškrounska je za výhodnou cenu k dostání v e-shopu nakladatele.


Související články