Titanic, největší parník tehdejšího světa, se potopil hned během první plavby

Na přístavním molu číslo 54, připraveném na slavnostní uvítání parníku Titanic, visely květinové girlandy a nádherné dekorace. Podle posledních zpráv měl parník v nadcházejících 24 hodinách ukončit svou plavbu slavnostním vjezdem do New Yorku. Uvítací slavnost byla přepravena do všech podrobností a kdo si chtěl ještě koupit vstupenku, musel vynaložit desetinásobek původní ceny.

Parník Titanic šel ke dnu
Strašná katastrofa parníku „Titanic“. Zdroj: Český denník, 17. 4. 1912

» Poučení: Potopení lodi Titanic jako případ špatné praxe a chybějícího krizového plánu


Myšlenka, že by New York nikdy neměl spatřit paroloď „Titanic“ by bývala byla absurdní. Budovatelé tohoto obra tolik věřili v jeho naprostou bezpečnost, že ani neměli za nutné vybavit tento parník dostatečným počtem záchranných člunů pro všechny cestující a posádku. A pojišťovna Lloyd, jejíž odborníci odedávna měli pověst, že dovedou co nejspolehlivěji odhadnout každou pravděpodobnost a možnost, bez námitek poskytly majitelům Titaniku nejnižší prémie, jaké kdy se účtovaly v poměru k ceně lodi. Nikdo ani v nejmenším nepochyboval o naprosté odolnosti parníku, při jehož stavbě se použilo všech nejnovějších vymoženosti lodní techniky.

Přesto se stalo něco, s čím tehdejší laická i odborná veřejnost absolutně nepočítala: Masivní parník Titanic hned na své první plavbě ztroskotal. Zdánlivě nemožné se stalo tvrdou realitou. A přitom, jak o sto let později víme, neštěstí Titanicu bylo výsledkem řetězení náhod, lidské nezodpovědnosti, pýchy a přehlížených rizik. Zatímco na palubě se společenská smetánka ještě bavila, loď už byla odsouzena k zániku.

Srážka s poměrně malým ledovcem byla relativně tak slabá, že si jí povšiml málokdo z 2 000 osob, plujících na lodi. A dokonce i kapitán, zkušený mořeplavec, jenž strávil desítky let na mořích, poznal rozsah a následky katastrofy a nařídím telegrafistům, aby vysílali nouzové signály, zůstával ještě nějaký čas v dobré náladě.

Zkáza nepotopitelného systému Titanic

Jak o události referoval tehdejší český denní tisk? „Zkáza nepotopitelného systému Titanic.“ – Těmito slovy popisovala jednu z nejznámějších lodních katastrof Národní politika z dubna 1937, čili v té době 20 let od tragédie. U příležitosti letošního stého výročí od smutné události [článek jsme publikovali 14. 4. 2012] vám nabízíme krátký pohled do několika vydání tuzemského Českého denníku z dubna 1912.

Naším účelem není vnášet do všeobecně známé události nečekané nové objevy. – Celá tragédie je detailně probádána. K dispozici je velké množství kvalitní odborné i populárně-naučné literatury. – Několika dobovými novinovými zprávami se pokusme přenést do oněch dnů končícího „dlouhého 19. století“.

Kdo chce, může se při tom zamyslet i nad obecným a o to hlubším poučením: Nad povýšeností a zdánlivou nepotopitelností moderní konzumní civilizace, nad laxním postojem elit i lidských mas k závažným celospolečenským problémům a nad nedostatkem záchranných řešení (člunů)…


Zaoceánský parník Titanic se s nenápadným ledovcem srazil dne 14. dubna 1912 ve 23:40. Kolize byla fatální. Po necelých třech hodinách, nad ránem 15. dubna v 02:20, Titanic klesl ke dnu. Zahynulo přes 1 500 cestujících a členů posádky. Zpráva o nečekané zkáze »nepotopitelné« luxusní lodi způsobila na obou březích Atlantiku šok, vyvolala veřejnou kritiku a dodnes má mezi širokou veřejností ojedinělý kulturní dopad.

Titanic se potopil, milionář Astor zahynul
Americký milionář John Jacob Astor obětí katastrofy. Zdroj: Český denník, 18. 4. 1912
Titanic ze dna vylovit nepůjde
Vylovení »Titanicu« nemožno. 550 milionů škody pro pojišťovny. Zdroj: Český denník, 18. 4. 1912
Titanic prohrál a potopil se
Byla to »rekordní« jízda. Zdroj: Český denník, 19. 4. 1912
Titanic ztroskotal a s ním šly pod hladinu milióny dolarů
700 milionů v hlubinách moře… a novinářské senzase na obzoru. Zdroj: Český denník, 19. 4. 1912
Titanic - Strašná katastrofa
Během katastrofy zahynul například známý anglický žurnalista William Thomas Stead. V ledovém oceánu se utopil i Edward John Smith, kapitán lodi Titanic. Zdroj: Český denník, 21. 4. 1912
Kde se potopil Titanic
Obrázek s tehdy předpokládaným místem katastrofy a vzdálenost jednotlivých lodí v okamžiku srážky Titanicu s ledovcem. Jsou zde vyobrazeny i lodě Carpathia a Parisian. Ve výřezu nahoře telegrafista Jack Phillips z lodi Titanic. Zdroj: Český denník, 21. 4. 1912

A kde přesně se Titanic potopil a doposud zde leží na mořském dně?

Mohlo by vás také zajímat: