Ignác Bartoloměj Benoni a přítel Erxleben strhli za pomoci pacholků závoru v Lanškrouně

Přes nepřející deštivé počasí uskutečnila se v sobotu 7. září 2019 v Lanškrouně velkolepá divadelní rekonstrukce stržení silniční závory, jak ji ve svých vzpomínkách zaznamenal Josef Benoni. Lanškrounská historie ožila v rámci Dnů evropského dědictví. Místní divadelní ochotníci nastudovali k té příležitosti zdařilé představení podle Benoniho povídky „Odvážnému štěstí přeje“, kterou s úspěchem předvedli v exteriérech města Lanškrouna.

Josef Benoni: Příběhy ze starého Lanškrounska
Fotografie z divadelní akce: Radek Lepka

V hostinci u Benoniho muži u pěnivého moku láteří, že cesty kolem Lanškrouna jsou samý výmol, a tak je třeba skončit s výběrem mýtného. Proto se rozhodnou strhnout mýtnou závoru s císařskou orlicí u domu Piáno, který je součástí městských hradeb.

I přes vydatný déšť ke stržení závory – za přihlížení diváků – skutečně došlo. Závora byla úspěšně naložena na vůz a odvezena.

Josef Benoni a jeho Příběhy ze starého Lanškrounska
divadelní podívaná – Příběhy ze starého Lanškrounska

Lanškrounský rodák Josef Benoni a jeho příběhy

Prnví české vydání knihy Josef Benoni: Příběhy ze starého Lanškrounska

Lanškrounský »hejtman z Kopníku« a jiné vzpomínky na 19. století, jak se po generace uchovávaly vyprávěním v rodině Benoni. Vůbec první české vydání úchvatných rodinných historek a vzpomínek na město Lanškroun i okolní vesnice a události často staré více než 100 let.

Josef Benoni (1870–1957) byl německý píšící dramatik a spisovatel, pocházející ze staré italsko-německo-české rodiny. Jeho Alt-Landskroner Geschichten z roku 1923 jsou hřejivým vyznáním lásky k rodnému kraji. V českém překladu kniha vycházejí vůbec poprvé. Je plná dojemných, vážných i veselých příběhů a také množství dobových reprodukcí a fotografií.


Související články