Uranový tábor Vykmanov – Otevření nové expozice

V pátek, dne 27. května 2022, byla slavnostně otevřena nová vzdělávací expozice v areálu bývalého trestaneckého pracoviště Vykmanov. V padesátých letech tento areál spadal do soustavy jáchymovských uranových táborů. Jsme rádi, že jsme při přípravě nové expozice mohli také přispět svou troškou do mlýna.

Vykmanov, Rudá věž smrti
Žďár-Vykmanov, Rudá věž smrti

Nová výstava v areálu „Rudé věže smrti“

Prostřednictvím dobových pramenů, fotografií a svědectví pamětníků expozice přibližuje historii tábora a jeho fungování. Stálou výstavu připravil Ústav pro studium totalitních režimů ve spolupráci s Konfederací politických vězňů ČR, která je vlastníkem objektu.

Rudá věž smrti, Vykmanov, expozice
Nová expozice v Rudé věži smrti

Hlavním autorem expozice je historik a kurátor Jakub Jareš, scénografický návrh připravila architektka Tereza Kabelková, autorkou grafiky je Adéla Vorbová. Díky minimalistické instalaci v jednom z původních objektů areálu mají návštěvníci příležitost prožít zde syrovost industriální atmosféry. Nad dobovými fotografiemi mohou přemýšlet o podstatě tolerance a nebezpečí intolerance.

Historik a muzeolog Jakub Jareš, který je autorem výstavy, říká:

„Návštěvníci se v první řadě dozví o osudu politických vězňů v táboře »L«, kterému sami vězni přezdívali likvidační. To kvůli všudypřítomnému radioaktivnímu prachu v úpravně uranové rudy, ale také kvůli přísnému režimu v táboře. Byli tu vězněni lidé jako František Zahrádka, Josef Cukr, Antonín Husník či Karel Pecka, jejichž svědectví ve výstavě ukazujeme.“

„Nezapomněli jsme ale ani na to, že v táboře »L« byli vězněni také bývalí komunisté, kriminální a retribuční vězni. Výstava připomene i pozdější historii tábora. Od šedesátých let zde fungovala továrna na trolejbusy a zároveň jeho část dodnes slouží jako věznice. Po roce 1989 se věž stala symbolem utrpení politických vězňů a národní kulturní památkou, v roce 2019 dokonce památkou UNESCO.“



Záštitu nad výstavou poskytlo Město Ostrov. Vstup do areálu expozice u Rudé věže smrti je ze silnice z Horního Žďáru do Vykmanova. Předpokládá se přístupnost o víkendech. Vyplatí se však sledovat web www.VezSmrti.cz.


Související články