Výstava Evropský GULAG

Pod pojmem GULAG si většina čtenářů zřejmě vybaví knihu Souostroví Gulag, kterou napsal ruský spisovatel a disident Alexandr Solženicyn (1918–2008). Samotné slovo GULAG je zkratkou Hlavní správy nápravně-pracovních táborů, jejíž jednotlivé táborové útvary tvoří Solženicynovo metaforické souostroví.

Jáchymovský gulag v kontextu doby

Systém tisíců táborů nucených prací byl rozeset po celém Sovětském svazu. Zároveň byl naklonován i do všech zemí, které po druhé světové válce ovládly komunistické strany. Po víc jak jednu dekádu, tak i na území dnešní Evropské unie (tehdy ještě samozřejmě neexistovala) a jejích nejbližších sousedů fungovalo přinejmenším 800 trestaneckých táborů obdobného trestaneckého typu. Bylo v nich uvězněno téměř 1 500 000 lidí, z nichž okolo 130 000 zemřelo.

Evropský Gulag: Zleva: Petr Blažek, Zdeněk Bauer, …
Zleva: Adam Hradilek, Jan Dvořák, Petr Blažek, Wojciech Bednarski, Zdeněk Bauer

Pojem „gulag“ se stal mediálním pojmem, snadno označujícím všechny další vězeňské systémy. Historie „evropského gulagu“ je předmětem řady jednotlivých výzkumů, přičemž téma největší československé táborové soustavy tohoto druhu – uranové tábory při n. p. Jáchymovské doly – je detailně zpracováno v rozsáhlé knižní publikaci Jáchymovské tábory – peklo, ve kterém mrzlo.

Evropský GULAG

O zasazení všech táborových soustav na území střední a východní Evropy nyní usiluje výstava a s ní i vycházející katalog Evropský GULAG.

Výstava Evropský GULAG

Výstava, probíhající pod záštitou náměstka primátora hl. m. Prahy JUDr. Jiřího Pospíšila, je k přístupná od 6. do 30. června 2023 v Galerii Ambit ve františkánském klášteře u Panny Marie Sněžné na Jungmannově náměstí, Praha 1. Ve všední dny je otevřena od 13 do 19 hod., o víkendech od 11 do 19 hod.

Vernisáž výstavy se uskutečnila ve středu 7. června 2023 od 18.00 hod. v refektáři na stejné adrese. Její součástí byla debata s historiky Adamem Hradilkem, Janem Dvořákem, Zdeňkem Bauerem a Wojciechem Bednarskim. Debatu moderoval Petr Blažek. Vernisáž zahájil ředitel Muzea paměti XX. století Jan Kalous a výkonný ředitel Platformy evropské paměti a svědomí Peter Rendek.

Evropský GULAG - historik Zdeněk Bauer, historik Wojciech Bednarski

Solženicynova kniha Souostroví Gulag je bezpochyby celosvětově nejznámějším dílem popisujícím vězeňský systém Sovětského svazu. Solženicyn v ní kombinoval vlastní vězeňské zážitky s výsledky rozsáhlého výzkumu. Žánrově je Souostroví Gulag na pomezí románu, literatury faktu a autentického dokumentu. Od jejího vydání uplynulo už několik dekád.

Postupně vycházejí novější a precizované práce, zaměřené na jednotlivé oblasti těchto táborů z hlediska jednotlivých zemí, táborových skupin a řady souvisejících témat. Oživit vzpomínku na tisíce obětí komunistických pracovních táborů a jejich utrpení je účelem i avizované výstavy.

Foto: Marta Myšková, Muzeum20stoleti.cz

Jáchymovské tábory

Související články na téma „gulag“ (výběr)