Setkání se zástupci společnosti Wikipedia

S wikipedisty spolupracujeme už nějaký ten pátek. Dáváme jim tipy na zajímavá témata. Zdali a jak je zpracují, je čistě jejich záležitostí. Měli jsme proto velkou radost, když nás nyní Wikipedia napřímo oslovila s žádostí k setkání s oficiálními zástupci této vznešené neziskové organizace.

Zdeněk Bauer, rešeršér, výzkumník, editor

Předmětem společného setkání bylo hledání průniku naší redakční a popularizační činnosti s potřebami celosvětové online encyklopedie. To znamená zjištění možné spolupráce například v těchto segmentech: Mají účet na Wikipedii jednotliví redaktoři? Mají kapacitu přispívat – ať už tvorbou nových hesel nebo doplňováním stávajících? Má naše nakladatelství možnost poskytovat Wikipedii unikátní fotografie zajímavých tuzemských lokalit a historických památek?

Pozorně jsme si vyslechli i požadavky encyklopedistů z hlediska autorských práv i snah o nestrannost při psaní jednotlivých hesel.

Wikipedie cítí příležitost mimo jiné z toho, že náš redakční tým má ideální kombinaci zaměření na výzkum, kritické psaní a kultivovanou popularizaci.

Bylo to nesmírně milé, vstřícné a přátelské setkání, jakých v dnešní uspěchané době nebývá mnoho. Určitě se nevidíme naposled.


Související články