Umělá inteligence a softwarové nástroje: Praktický pomocník badatele?

Jaké možnosti dávají současnému badateli a výzkumníkovi moderní aplikace, založené na strojovém učení, umělé inteligenci a delegování rutinních úkolů? O jazykových modelech AI se s velkým očekávám mluví a píše tak často, že zákonitě vznikla umělá bublina plná nenaplněných očekávání. O to rychleji začala být umělá inteligence zneužívána na nejrůznější hoaxy a deep fake videa. Někde uprostřed leží podstata následujícího článku: Praktické a bezpečné využívání aplikací, programů a nástrojů založených na AI.

Chytré technologie AI: Zjednodušte si práci s textem

Existuje široká škála snadno dostupných chytrých aplikací AI, s jejichž pomocí můžete efektivně odbavit některé své rutinní úkoly. Třeba možná víte, že své emaily a SMS zprávy dnes už nemusíte psát ručně. Krátké, ale i dlouhé texty můžete pohodlně diktovat do svého počítače nebo do mobilního telefonu, který je automaticky přepíše do textové podoby.


Můžeme jít ale ještě dál: Sdílet s AI výsledky doposud nepublikovaného výzkumu by mohlo být dost kontraproduktivní. Co ale umělé inteligenci nadiktovat koncept popularizačního článku, aby vám ho přepsala do úhledné textové podoby? Nebo koncept svého příspěvku na zítřejší vědecké konferenci? Mimochodem: Celý tenhle článek byl nadiktován do softwarové aplikace, načež prošel jen drobnou lidskou editační korekcí.

  • Aby nedošlo k nedorozumění: Tento článek nenapsala AI, jen ho přepsala z diktátu.

Má to samozřejmě své limity. V prvé řadě nesmíte být v místnosti, kde byste svým hlasitým diktováním rušili ostatní lidi nebo byste jim nechtěně prozrazovali, co jim prozradit nechcete.

Stejně tak se diktováním do AI nedají zpracovávat jakékoli důvěrné informace. Vámi vytvářený záznam jde totiž kamsi do cloudu – nikdo neví kam, ale pod kontrolou ho určitě nemáte – a následně se vám (odkudsi) vrací zpět v textové podobě.

Problémem mohou být i výpadky v internetovém připojení. Většina služeb v tomto AI „diktovacím“ odvětví je zdarma a snadno dostupná, což někdy znamená, že je služba nečekaně nefunkční.

Když se ale s diktátem AI skamarádíte a naučíte se mluvit tak, aby počítač a mobil vaší modulaci rozuměli, můžete diktátem některých textů ušetřit docela dost času.

Pokud máte Windows, měl by vám ve Wordu nebo emailu fungovat příkaz Win+H. Na Macu stačí dvakrát stisknout Fn (funkci si nezapomeňte aktivovat v nastavení). – Váš hlas se rázem začne proměňovat v text. Už žádné zdlouhavé psaní! Vyzkoušejte to a ušetříte svůj čas i námahu. Pro další informace se podívejte na video výše.

Automatický přepis hlasu do textové podoby s pomocí AI

Získejte text z obrázku snadno a rychle!

Máte v počítači nebo v mobilu obrázek s textem a potřebujete s tím textem pracovat? Může to být nějaký naskenovaný výstřižek, fotografie plakátu nebo něco podobného. Text je prostě součástí obrazu. Co s tím?

Rozhodně nemá smysl text namáhavě opisovat. V počítači i v mobilu je řada nástrojů, které to udělají za vás. Ve Windows je to třeba nástroj Extraktor textu, který je součástí balíku PowerToys.

Microsoft PowerToys je to sada freewarových systémových utilit, které mají různorodé použití. Pokud ho nikde v počítači nevidíte, dá se snadno stáhnout v Microsoft Apps. Pokud nepoužíváte Windows, určitě si pro Apple nebo pro mobil snadno najdete alternativní nástroj.

Podstata zpracování elektronického výstřižku bude v zásadě identická:

  • Otevřete obrázek s textem.
  • Spusťte Extraktor textu (např. klávesovou zkratkou Win+Shift+T).
  • Myší označte oblast s textem, který chcete zkopírovat.
  • Stiskněte Ctrl+C pro zkopírování textu.
  • Otevřete Word, email, nebo jiný dokument a stiskněte Ctrl+V pro vložení textu.

Další užitečné nástroje v balíku PowerToys:

  • Najít myš: Zvýrazní kurzor myši, když ho na monitoru nemůžete najít.
  • Výběr barvy pro zachycení a definování jednotlivých barev při práci na počítači.
  • Úpravy pracovního prostředí Windows a další.

Google Lens: Chytrý průvodce světem

Pomocí technologie rozpoznávání obrazu a neuronové sítě Google Lens dokáže:

  • Překládat text z obrázků. – Narazili jste na jazyk, kterému nerozumíte? Stačí ho vyfotit a AI ho přeloží. A najednou rozumíte třeba i maďarštině…
  • I Google Lens vám pomůže zkopírovat text z fotek dokumentů přímo do počítače.
  • Nevíte, jak popsat to, co hledáte? Stačí tu věc vyfotit a můžete hledat prostřednictvím obrázku.
  • Google Lens vám také pomůže zjistit, co je na obrázku. Ať už se jedná o střih šatů, druh květin, turistickou destinaci, nebo cokoli jiného.
  • Rychle a snadno se dostanete k informacím ukrytým v QR kódech.

Google Lens je prostě chytrý pomocník do kapsy.

Další efektivní pomoc od AI: Přepis zvuku na text a změna textu na zvuk

Umělá inteligence vám pomůže také ve chvíli, když už nemáte chuť nebo možnost číst další dlouhý text. Nebo máte dlouhý záznam rozhovoru s pamětníkem a potřebujete jeho textový přepis. Využijte AI, pakliže je to za daných okolností eticky obhajitelné (viz níže). Existuje mnoho aplikací založených na AI, které můžete využít.

  • Pro diktování poznámek, rozhovorů, přednášek a dalších lze využít celou řadu sofistikovaných nástrojů. AI převede do textové podoby i dlouhý zvukový záznam.
  • S pomocí AI lze efektivně pracovat i opačně: Z textu můžete vytvořit zvukový záznam. Poslouchat tak můžete důležité dokumenty, články nebo celé knihy.

Pro podrobnější informace se podívejte na video výše.

Umělá inteligence AI pomáhá při výzkumu

Pozor na autorská práva a citlivé informace

Využívání jakýchkoli technologií musí ctít etická pravidla. Ve všech popsaných případech si například musíte dávat velký pozor na důvěrné, privátní nebo licencované informace. Co totiž jednou vložíte do AI, nad tím provždy ztrácíte kontrolu.

Při práci s AI nástroji je důležité dbát na dodržování autorských práv. Nevkládejte do nich žádná díla chráněná autorským právem bez souhlasu autora. Stejně tak si nenechte od AI zpracovávat své vlastní originální a doposud nepublikované nápady, pokud je považujete za své jedinečné know-how.

Mějte na paměti, že většina AI aplikací je cloudová. To znamená, že data, která do nich vložíte, se ukládají na serverech třetích stran. To může představovat riziko z hlediska kontroly a důvěrnosti. Musíte proto zvážit všechna rizika a zodpovědně se rozhodnout, jaká data budete v nástrojích s umělou inteligencí ukládat. Tahle zásada ale platí v obecné rovině na všech úrovních. Informace znamenají moc a vliv. Pracovat s nimi proto musíte obezřetně v online i v offline prostředí.

O dalších možnostech a rizicích AI zase příště.


Související články