Aiaiai… AI má schopnost nabourávat současnou i historickou vizuální realitu

Asi stovka „fotografií“ a obrázků – hotovo bylo za pár minut. Jak se mi to podařilo? Během krátké chvilky je vytvořila umělá inteligence. Prostě AI zadáte požadavek, co má na obrázku být: hento, tento, kade, všade… Požadavek potvrdíte a máte kresby připraveny ke stažení. – Nejsou to obrázky z fotobank, nejsou to upravené skutečné fotografie. Dostanete unikátní materiál, vygenerovaný (vytvořený) umělou inteligencí přímo pro vás.

„Fotografie“ a obrázky, které vygenerovala AI, jsou už nyní na hranici dokonalosti
„Fotografie“ a obrázky, které vygenerovala AI, jsou už nyní na hranici dokonalosti

Jako ilustrační obrázky pro řadové články na webu je to dostačující. Nic víc od toho pro praktické a eticky obhajitelné využití zatím asi nečekejte. I tak je to ale naprosto úchvatné! Představa, že by měl nějaký „vyfocený“ model tradovaných šest prstů, tak na to zapomeňte. Většina ilustrací i „fotografií“ je na hranici dokonalosti. A v tom je taky jejich největší problém.

AI má potenciál deformovat naše vnímání minulosti i současnosti

Už dnes je někdo někde spolehlivě vydává za skutečné, původní, autentické… Chtít po nějakém konzumentovi, aby měl původ, kapacity, čas a chuť zjišťovat, jestli jsou, nebo nejsou skutečné, je samozřejmě bláhová představa.

Zatím – naštěstí – do těch všeobecně známějších AI aplikací nelze vkládat fotografie (ani nežijících lidí). Jakmile to ale nějaká progresivní AI společnost umožní, bude možná lepší odstěhoval se na nějakou jinou planetu. V mžiku totiž bude prakticky kdokoli schopen vytvořit stovky vašich fotografií z akce, na které jste nikdy nebyli a kde údajně pácháte věci, které byste ve skutečnosti nikdy nedělali.

Stejně tak půjde snadno vytvořit „autentickou“ historickou fotografii třeba z druhé světové války nebo „originální“ a doposud neznámé dřevoryty z časů Mistra Jana Husi.

Aiaiai!!!

Mimochodem, tenhle článek jsem nepsal, ale nadiktoval své AI, která ho sama přepsala a opravila. – Jako fakt! – Emaily už takhle „píšu“ dobré dva roky.


Související články