Komu budou patřit autorská práva na díla vytvořená AI?

Kdo bude vlastníkem a vykonavatelem autorských práv (včetně licencí) na textová, obrazová, hudební a jiná datová díla, která už začínají vznikat s pomocí nejrůznějších AI? Podělí se o ně (1) autoři/provozovatelé umělé inteligence, (2) distributoři, (3) autoři podkladů pro díla AI, (4) finální tvůrce, který AI – jako nástroj – používá? Nebo zůstane vše při starém a skutečný tvůrce díla bude dál jen platit licence za použité nástroje?

Opice makak a její selfíčko
Zhotovotel snímku: Makak; veškeré připravy k fotografování zajistil: Davis Slater. Staženo jako volné dílo z Wikipedie

Opice je autor, který nemá autorská práva

V článcích na toto téma je často zmiňován případ „Naruto vs. Davis Slater“, který je výhrou i varováním zároveň. Makak označovaný jménem Naruto (přesně neznáme ani jeho pohlaví) s pomocí fotoaparátu, předem připraveného fotografem, pořídil svůj vlastní fotoportrét – selfíčko. Vzhledem k tomu, jak sofistikovaná a zároveň uživatelsky přívětivá dnešní digitální záznamová zařízené jsou, výsledné dílo bylo téměř dokonalé. Selfí!

Výhrou zdravého rozumu je rozhodnutí United States Copyright Office: Jedině díla vytvořená přímo člověkem lze chránit autorskými právy. Dílo vytvořené zvířetem je dílo autorsky volně šiřitelné. Překvapivé bylo to ostatní:

1) Kolik právních expertů z USA i Velké Británii bylo ochotno podpořit tvrzení, že autorství lze připsat fotografu Slaterovi. Ten sice spoušť fotoaparátu nestiskl, ale zato „makakovi k focení všechno přichystal“. Rozumějte: Stativ, fotoaparát, baterie, samospoušť, expozici, výběr exteriéru, úhel záběru…

2) Úsilí People for the Ethical Treatment of Animals (PETA), která nejenže usilovala o autorská práva pro opičáka, ale navíc chtěla z případu vytvořit právní precedens. (Správcem výnosů z autorských práv zvířat měla být napříště pochopitelně PETA, to se jaksi rozumí.)

AI je autor, který (zatím) nemá autorská práva

Z toho možná plyne, že ani ve věci autorských práv pro AI není ještě vše uzavřeno a možné jsou všelijaké zvraty. Například spoluautorství pro původce/provozovatele AI se vysloveně nabízí.

Jistě, je to jen nástroj, stejně jako Photoshop nebo Word. Možná však jednou přeci jen zažijeme i nucené spoluautorství. Každý, kdo AI a jiný software v cloudu používá, pak bude muset nuceně souhlasit třeba s tím, že třeba dává svá díla k dispozici do obrovské databanky AI, která je může segmentálně využívat ke své „vlastní“ tvorbě.

No řekněte sami, nejsou stávající platby licenčních poplatků za užívání softwaru nakonec esencí starých a přehledných časů?


Související články