Český rozhlas Plus: Pokusy zlákat Jaroslava Foglara do Kuratoria byly neúspěšné

Pořad Českého Rozhlasu Plus připravila a moderuje Ivana Chmel Denčevová, hostem byl badatel a editor Zdeněk Bauer, režii měl Michal Bureš.

Historik Zdeněk Bauer pro Český rozhlas: Jaroslav Foglar obstál

Jaroslav Foglar ze svých zásad neslevil

Ve svém životě prožil Jaroslav Foglar jak první, tak druhou světovou válku. Zažil prvorepublikové Československo, únorový převrat, okupaci Československa vojsky Varšavské smlouvy v srpnu 1968 nebo listopad 1989. V každé dějinné etapě našeho státu se politické události odrazily také v jeho životě. Více v rozhlasovém podcastu níže.

Ve svých vzpomínkách sám Jaroslav Foglar uvedl: „Vždycky jsem také – a to na rozdíl od jiných mladíčků – toužil zůstat chlapcem. Nestárnout, žít stále ve světě dětí a mládí! Miloval jsem – a dodnes jsem milovat a obdivovat nepřestal – nadevše tu kouzelnou prchavou dobu lidského žití a čím dále tím více jsem byl rozhodnut upsat jí celý svůj život…Umiňoval jsem si, že zůstanu chlapcem do smrti.“

Na otázku, zda se mu právě toto podařilo, říká host pořadu editor a badatel Zdeněk Bauer: „Ale kdeže. Foglar samozřejmě měl svůj vlastní svět, ale byl to svět dospělého muže. Výraznou dějovou linkou jeho života byla výchova mládeže.“ – A jak to bylo s těmi kolaboranty?

Více se dozvíte v online rozhlasovém pořadu na stanici Českého rozhlasu Plus.


Související články – Kuratorium a Protektorát