Lord, jemuž byl podobný Mirek Dušín. Před 75 lety zahynul František Himl

Dne 7. května 1945 byl v pražské Libni zákeřně zavražděn šestnáctiletý Francek Himl, přezdívaný Lord, člen Klubu českých turistů a chlapec po válce vydávaný za Foglarův inspirační zdroj. Jaroslav Foglar v jisté době totiž rád spoluvytvořil legendu, že František Himl byl ten bájný a románově vzorný Mirek Dušín

Údajný Mirek Dušín – Rychlé šípy Jaroslava Foglara

Pravda je taková, že Francek Himl měl krásnou rytířskou povahu, stejně jako románový hrdina Rychlých šípů. Foglar ho ale blíže vůbec neznal.

Františka Himla objevil Vladimír Stárka, zvaný Wabi, oddílový vedoucí z úplně jiného turistického oddílu, než který za okupace vedl Jaroslav Foglar. Wabi Stárka byl také autorem prakticky všech dnes známých Lordových fotografií. Život tohoto mladího chlapce uhasl záhy poté, kdy se jeho hezká povaha začínala naplno projevovat.

Smrt mladého chlapce z rukou okupantů

Zpráva pražského policejního ředitelství, vydaná dne 16. června 1945, uvádí základní kostru událostí, při kterých zfanatizování esesáci v ataku končící války v oblasti Kobylis a Libně drancovali domy a vraždili civilisty:

„Dne 7. května t.r. [1945] asi v 9. hod. vnikli esesmani do krytu v domě čp. 1232 v Libni, Kirchmayerova ulice [dnešní Zenklova ulice, č. 1232/181], prohledali všechny muže a poručili jim, aby běželi přes ulici, při čemž do nich zahájili palbu. Takto zavražděni byli: Tomáš Juraš, bytem v Libni, Na Štírce 92, Ing. Josef Hampl, František Himl st., František Himl ml., a Jiří Horák, všichni bytem ve shora uvedeném domě /čp. 1252/. Zraněni byli Ladislav Počta a Alois Chmela, bytem v témže domě. Dům pak byl celý vydrancován. Svědky případu jsou: Alois Chmela, Ladislav Počta, Štěpánka Horáková, všichni bytem v Praze VIII., Kirchmayerova 1232.“

František Himl stojí svým životem za připomenutí

Podrobnosti o skutečném Franckovi Himlovi v kontextu dobových událostí si můžete přečíst v následujících publikacích:

Mirek Dušín, resp. Francek Himl, Škola v Preslově ulici

↑ Pamětní deska obětem druhé světové války z řad učitelů, studentů a abiturientů, umístěná ve vestibulu Druhé státní průmyslové školy strojnické v Praze na Smíchově. Zde, v Preslově ulici, se František Himl kdysi učil jemným mechanikem.

Francek na Wabiho ilustrační fotografii v časopisu Správný kluk, 1944.

↑ František Himl na Wabiho ilustrační fotografii v kuratorním časopisu Správný kluk, 1944 (chlapec vpravo).

Údajný Mirek Dušín, ve skutečnosti František Himl

↑ Tento Lordův portrét od Wabiho Stárce se objevil na titulní stránce časopisu Vpřed po osvobození v roce 1946, kdy už byl Francek Himl téměř rok po smrti.


Související články – Kuratorium a Protektorát