Jaboud: Trafouš, páskové, Vyšehradští jezdci a jiné vzpomínky

Znáte Jabouda? Je to živel. Nyní už je v důchodu, ale dokáže nádherně vzpomínat na své dětství a mládí, které prožíval v Praze ve čtyřicátých a padesátých letech 20. století. Byly to roky jeho dětství i dospívání a zároveň důležité historické okamžiky.

Jaboud - Trafouš, páskové, Vyšehradští jezdci

Jeho knihu Trafouš, páskové, Vyšehradští jezdci a jiné vzpomínky – Dětství a mládí v Praze padesátých let si určitě rádi přečtete. Kniha obsahuje několik starších, výrazně přepracovaných a upřesněných vzpomínek, jejichž části Jaboud již v minulosti publikoval v periodických médiích. Některé texty a rovněž dobové fotografie jsou v knize naopak publikovány úplně poprvé.

Vyšehradští jezdci
Průboj, 1954

Memoárová publikace je díky svěžímu stylu a pečlivé redakční kontrole ošidné paměti jedinečným historickým materiálem. Do knihy se snadno začtou nejen historikové a pamětníci, ale zároveň všichni, kdo si rádi ve chvíli oddechu přečtou něco svěžího, vtipného a zároveň zajímavého. Velkou předností knihy je samozřejmě fakt, že jednotlivé kapitoly knihy tvoří autentické vzpomínky na všední život v Praze v letech 1944 až 1958. Autor otevřeně vzpomíná na svého svérázného otce, bez příkras popisuje nejrůznější klukovské zážitky. S pomocí svěžího vyprávění rychle a příjemně porozumíte některým všedním historickým souvislostem z období lidově demokratického Československa.

Páskové - subkultura (karikatura)
Pásek - subkultura (karikatura)
Páskové - Teddy Boys

Padesátá léta v Československu, to nebyly jen pracovní tábory a monstrprocesy, ale také všední život, který tato kniha živě popisuje z pohledu jednoho pražského kluka. Společně s autorem prožijete konec války a osvobození. Dozvíte se, jak krátce před zákazem navštěvoval Junáka a proč nikdy nevstoupil do Pionýra ani do Svazu mládeže. V dalších kapitolách se stanete hosty svérázné pražské domácnosti. Z autora se tehdy stal nekonformní kluk ulice.

Pásek (subkultura)
Literární noviny, 1955

Uvidíte ale, že právě tento bývalý pásek je ideálním průvodcem po mnoha místech tehdejší Prahy. Třeba takové Václavské náměstí, zvané generací potápek a pásků Trafalgar či Trafouš… Dozvíte se, proč nemalá část mládeže i v období tvrdých padesátých let uvnitř komunistického státu obdivovala Spojené státy a jak to dávala najevo. Autor se nevyhýbá ani skupině známé jako Vyšehradští jezdci, jejíž členy osobně znal. To byl první tuzemský velký soudní monstrproces s chuligánskou mládeží. Jaboud mladé chuligány nijak neobhajuje, jak je to dnes někdy zvykem, ale uvádí zajímavé souvislosti. V knize najdete i řadu dobových fotografií.

» Koupit knihu Trafouš, páskové, Vyšehradští jezdci a jiné vzpomínky za výhodnou cenu.



Související články