Neznámá foglarovka bude brzy (po)odhalena

S konečnou platností je rozhodnuto následující: Původně plánovaná neznámá foglarovka, kterou jsme připravili do tisku, vyjít nemůže. Licenci k vydání od nového správce – oproti předešlé dohodě – nakonec nedostaneme. Velká škoda a promarněná příležitost, co víc k tomu říci. Čtvrt roku života, který jsme práci věnovali, je pryč.

Rešeršér a editor Zdeněk Bauer
Zdeněk Bauer, rešeršér a nakladatel

Přesto vám z té foglarovky dodáme to nejlepší

Aby ale práce nepřišla úplně vniveč, rozhodli jsme se v uplynulých týdnech připravit k vydání zcela novou knihu. V souladu s autorským zákonem bude obsahovat alespoň ukázky neznámé foglarovky. Jádrem knihy bude obsáhlý rozbor neznámé foglarovky a také vesměs neznámý přehled Foglarovy činnosti v období okupace a Protektorátu Čechy a Morava (1939–1945). Je to téma v zásadě nezpracované, pomineme-li pár drobnějších příspěvků nebo několik vzpomínek samotného spisovatele. Tedy hurá do toho.

Text už je z větší části hotov. Materiálů máme poměrně dost. Vycházíme z doslovu původně připravované knihy, který měl mít ale okolo padesáti stran. Výrazně jsme ho rozšířili. Věříme, že kniha bude dostatečně atraktivní a příznivci Foglarova díla dostanou příležitost dozvědět se o Foglarovi opět nové, zajímavé a inspirativní informace.

Na komponovaném večeru Let Jestřába, který 15. listopadu v informačním centru na Praze 3 upořádal Slávek Janov, jsme také neznámou foglarovku představili: Klub zvídavých dětí. Většina přítomných s otazníky ve tvářích potvrzovala, že nic takového nazná. Po programu se mě někteří ptali, zda jsme si to celé nevyfantazírovali…

Tak snad se podaří do začátku roku vše nezbytné připravit k vydání…

Fotografie z večeru Let Jestřába

… laskavě poskytl Petr Molka – Best

Eduard Marek, Jiří Voděnka a Slávek Janov
Eduard Marek, Jiří Voděnka a Slávek Janov
Fronta na foglarovskou antogramiádu v prosinci 1987
Fronta na foglarovskou antogramiádu v prosinci 1987
Jezek v kleci, Slávek Janov a Jan Trojan
Jezek v kleci, Slávek Janov a Jan Trojan

A jak to s tou neznámou foglarovkou dopadlo?