Seminář knihkupectví Kosmas a Mýtus zvaný Stínadla jako případová studie

V Národní technické knihovně v Praze-Dejvicích proběhl včera odpoledne odborný seminář zaměřený na problematiku elektronických knih. Řeč však byla nejen o nich. Samozřejmě, že prezentována byla celá řada elektronických čtecích zařízení, hovořilo se o výhodách i limitech elektronických knih. Ke slovu se ale dostal i malonákladový tisk.

Mýtus zvaný Stínadla
Ing. Zdeněk Janovec z Powerprint s.r.o. při prezentaci případové studie

Důvod je zřejmý. Český knižní trh je malý. Přesto paradoxně – pokud jde o počet titulů na osobu – patří Česká republika ke knižním velmocem. V roce 2010 u nás bylo vydáno celkem 17.054 titulů. V roce předcházejícím dokonce o 554 více. To znamená, že v loňském roce 2010 vyšlo v Česku každý den průměrně cca 46 knižních titulů!

Prezentace nakladatelství NZB - Zdeněk Bauer
Pohled na řečniště

V takové záplavě se pochopitelně zákazník-čtenář (klíčová osoba) velice obtížně orientuje a naprostá většina titulů se k němu vůbec nedostane. Nakladatelé i knihkupci hledají nové cesty ke čtenářům.

Zdeněk Bauer, Národní technická knihovna
Pohled do auditoria NTK

Za zmínku mimo to také stojí, že úspěšná kniha Mýtus zvaný Stínadla, kterou vydalo nakladatelství NZB, byla na včerejším semináři prezentována jako případová studie kvalitního mapování trhu a komunikace se čtenáři.



Související články